Nu numai istoria şi tradiţiile sunt interesante şi variate pe plaiurile Croaţiei, ci şi gastronomia tradiţională croată merită de experimentat în cadrul unei vacanţe în Croația. Dezvoltarea ţării sub mai multe culturi – fiind ocupat pe parcursul secolelor de italieni, romani şi diferite popoare slave – şi-a lăsat urma şi pe bucătăria croată.

În acest articol puteți afla despre:

Mâncăruri tradiţionale croate

Vecinătatea naţiunilor cu bucătării caracteristice (Ungaria, Italia, Austria) şi poziţia geografică a ţării contribuie la faptul, că nu putem vorbi despre bucătărie croată, ci despre interpretarea mâncărurilor tradiţionale a diferitelor naţiuni care de-a lungul secolelor au intrat în contact cu cultura croată. Prin urmare în diferitele regiuni ale Croaţiei există diferite specialităţi culinare.

Mâncărurile cu carne, cu mirodenii înmiresmate sunt tipice ţinutului central şi estic, pe când pe litoral şi în partea sudică a ţării se simte accentuat influenţa mediteraneană, meniurile restaurantelor din zona aceasta fiind dominate de preparate variate din fructe de mare, scoici, peşte, salate mediteraneene şi paste făinoase.

sunca-prsut-aperitiv-bucataria-croataÎn Zagreb, în regiunea nord-vestică a Croaţiei, se preferă mâncărurile cu carne. Pršut, cel mai popular aperitiv croat în restaurante şi la evenimente, este şuncă de porc sărată şi uscată pe care putem gusta pe insula Pag. Aici trebuie gustate şi felurile principale suculente la grătar din carne de miel (janje) şi cotlet de poc (svinjetina). Pot mânca şi schnitzel cei care iubesc bucatele europene.

Friptura de raţă (patka) cu garnitură de mlinci (paste) sau przenikrumpir (cartofi prăjiţi) poate să fie o altă staţie a incursiunii în bucătăria croată. O altă mâncare tradiţională în Zagreb este friptura de curcan cu găluştepuran – şi carne de viţel învelit cu şuncă şi umplut cu caşcaval, o variantă a cordon bleului, care se numeşte zagrebački odresci.

Dacă ne grăbim şi avem timp numai de fast food, pe lângă pizza putem să încercăm şi verişorul croat al mititeilor româneşti, ćevapčići, din carne de vită sau porc şi burek, ştrudelul croat umplut cu brânză, cașcaval sau carne.

În ținuturile slave crapul şi ştiuca provenite din Dunăre şi din afluentul său Drava, sunt preferate sub formă de papricaş cu condimente maghiare. Kulen, un tip de cârnat de porc picant cu usturoi, boia de ardei şi sare, însoţit de ardei iute sau legume murate – tusija – şi brânzeturi alese creează o gustare extraordinar de bună.

 

tip  10 ponturi pentru a rezerva o cazare ieftină în Croația

 

Anthony Bourdain despre bucătăria croată - VIDEO

Pe litoral o masă bună începe de obicei cu creveţi sau peşti în ulei de măsline. Aici putem gusta şi un caşcaval rar şi considerat regele cașcavalurilor croate, care se face pe insula Pag, este servit deseori cu măsline. Dacă dorim ceva cald ca aperitiv, rizoto cu creveţi fierţi la aburškampi na buzaru – ori cu salată de ceapă verde cu bucăţi de calmar.

Bunătăţile aceste apoi sunt urmărite de un fel principal din peşti – riba na žaru – sau sepie – ligne na žaru – la grătar. „Rizoto negru" – crnirižot – este un rizoto special, care are o culoare specifică datorită sepiei din el. Skampirizott se face pe coada fiartă a crevetelui. Brodet , fiind de fapt o tocană de peşti, se prepară lent cu pătrunjel, usturoi, foi de dafin şi tomate în care se adaugă la final mămăligă. Aici stridiile se consumă crude şi cu zeamă de lămâie. Încercaţi-le şi vor întrece așteptările dumneavoastră!

Gurmanzii găsesc şi ei ceva ce să experimenteze. Trufa din Istria este endemică din regiune. Cea mai mare trufă din lume a fost cules în Livade având greutatea de 1,3 de kg.


Cafea espresso restaurant CroatiaDeserturi

Desertul strudle (ştrudel), care îşi ia originea din Wiena, umplut cu mere, cireşe sau brânză de oaie apare şi aici pe meniurile restaurantelor. Prăjitura turcească baklava, cu umplutură de nucă şi miere, este considerată desertul naţional al ţărilor balcanice.

Cafea şi ceai

Deserturile sunt şi mai delicioase cu o cafea. Ea este populară în Croaţia sub formă de espresso clasic, sau cappucino cremos sau chiar cafea turcească, care conform zicăturii turceşti "trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea şi dulce ca dragostea".


Băuturi alcoolice croate

Înainte de masă se servesc băuturi aperitive ca ţuica de prunešljivovica, bitterultravarica, coniaculvinjak, lichioare, mai ales lichior de cireşe din Zadar – maraschino, lichior de plantepelinkovac, biska lichior special din Istria realizat din boştină şi plante medicinale variate sau vin spumantProsecco. În multe restaurante grappa puternică este din partea casei.


Ozujsko bere Croatia Bere

În canicula de vară un pahar de Ožujsko, Karlovačko, Laško, Velebitsko, Kaltenberg, sau Tomislav pot să fie izvoare de răcoare. În Croaţia diferitele sortimente de bere croată se pot cumpăra deja la 6-8 Kuna, în timp ce berea de import costă 15 Kuna.

Vinuri alese croate

Vinul în Croaţia se serveşte de obicei amestecat cu apă minerală. Acest lucru pare absurd pentru iubitorii de vinuri, pentru că în Croaţia se produc vinuri foarte bune.

În Istria şi în golful Kvarner se cresc viţe de vie Žlahtina, în regiunea Poreč se cresc cabernet sauvignon şi în Buzet struguri Terrano. Dalmaţia are cele mai ilustre viticulturi din Europa.

Pe insula Korčula trebuie gustate Pošip şi Grk. Peninsula Pelješac vă va dărui vinul alb Postup, pe insula Brač putem degusta „sângele stâncilor" Stina sau Plavac Mali. În Dubrovnik, în vinăriile locale, întotdeauna putem găsi o specialitate, un vin interesant.

Kutjevo Graševina, Kutjevo Chardonnay, Riesling şi Krauthaker al diferitelor crame sunt mândria slavilor de est. Dacă vizitați Croația, gustați neapărat specialitățile culinare ale bucătăriei croate!

Gata de vacanță? Rezervă o cazare ieftină în Croația acum!

Introduceți o destinație ↓ și apăsați butonul căutare

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă